Home

Etappe Chablis-Autun vervaarlijk addertje onder Tourgras

Hevige strijd in de Morvan?

 

De Alpen doemen dit jaar vroeg op in de Tour. Reikhalzend wordt uitgekeken naar een vlammende strijd nu een lange tijdrit voorafgaand ontbreekt, maar er ligt voor het hooggebergte nog een vervaarlijk addertje onder het Franse gras. In de vijfde etappe slingert het peloton zich door het heuvellandschap van de Morvan. Een parcours dat lijkt geboren uit de Amstel Gold Race en Luik-Bastenaken-Luik. ,,Super zwaar!’’, concludeert de in deze streek geboren en getogen ex-prof Jean-François Bernard dan ook.

 

door Raymond Kool

 

In zijn 103-jarig bestaan heeft de Tour zo’n beetje alle uithoeken van Frankrijk wel doorkruist, maar zo nu en dan duikt er toch weer een debuterende landstreek in het parcours op. Nog nooit eerder koerste het peloton van ’s werelds grootste wielerwedstrijd door het in Bourgondië gelegen regionale natuurpark Morvan. In de Tour Centenaire van 2003 reden de renners van Troyes naar Nevers een tiental kilometers door het beschermde gebied, maar lieten de Morvan vervolgens letterlijk en figuurlijk links liggen. Dat de van oudsher arme streek altijd is gemeden door de Tourorganisatie is vreemd, want met zijn vele heuvels is de Morvan goed voor prachtig wielerspektakel. ,,Het terrein is zeer geaccidenteerd. Het gaat voortdurend op en af, waardoor je moeilijk in je ritme komt’’, vertelt Jean-François Bernard. De nummer drie van de Tour van 1987 kan het weten. De huidige commentator van Eurosport en analyticus van L’Equipe TV werd geboren in het zuiden van de Morvan en is de streek zijn hele leven trouw gebleven. ,,In mijn profperiode heb ik hier heel wat getraind. De wegen van de Morvan liggen mij dan ook na aan het hart.’’

 

Overigens heeft niet alleen de Tour nooit eerder een oogje laten vallen op dit terrein in midden Frankrijk. De Morvan maakt geen deel uit van welke profkoers dan ook. Toch kent het een aardige wielerhistorie. In de officieuze hoofdstad van de Morvan, Château-Chinon werd in 1955 de eerste editie van een lokaal profcriterium verreden in de week na de Tour de France. In de loop der jaren kwamen alle groten uit de wielersport er aan de start en de erelijst telt maar liefst negen Tourwinnaars. Daarnaast kent de Morvan drie koersen voor cyclosportieven met illustere namen. In Arnay-le-Duc wordt al jaren La Claudio Chiappucci verreden en Château-Chinon kent La Robert Alban. Sinds 2005 gaat in Corbigny jaarlijks ook La Jean-François Bernard van start. Een 160 kilometer lange koers door de Morvan. Met succes klopte de organiserende plaatselijke wielerclub bij hun beroemde streekgenoot aan met het verzoek zijn naam te mogen gebruiken. Bernard heeft volgens medeorganisator Schubert na zijn actieve loopbaan nauwelijks interesse getoond voor de regionale wielrennerij, maar toch is hij blij met de naam van zijn koers. ,,Hij is toch uniek voor de streek’’, meent hij en schudt vervolgens zonder moeite de belangrijkste wapenfeiten van de oud-prof uit zijn mouw. Halverwege de jaren tachtig reed hij in de ploeg van de grote Bernard Hinault en werd in Frankrijk zelfs als diens opvolger gezien. Hij kon behoorlijk klimmen en fantastisch tijdrijden. In 1986 debuteerde hij in de Tour de France en won direct een etappe. Een jaar later won Jeff, zoals hij liefkozend werd genoemd, met overmacht de klimtijdrit op de Mont-Ventoux en veroverde de gele trui. Een dag later was hij die alweer kwijt aan de latere winnaar Stephen Roche, maar de Franse belofte won nog wel de vlakke tijdrit in Dijon en eindigde als nummer drie op het podium in Parijs. In totaal startte hij negen keer in de Tour, maar bereikte onder meer door knieproblemen nooit meer zijn niveau van 1987. Toch schreef hij in totaal 52 profoverwinningen op zijn palmares, waaronder ook vier etappes in de Giro, een rit in de Vuelta en het eindklassement van Parijs-Nice. Schubert was bij de première van zijn koers enigszins teleurgesteld, dat de oude crack zelf niet zijn neus liet zien. Bernard was te druk met zijn Vuelta-werk voor Eurosport. Vorig jaar maakte Jeff het goed en kwam voor dag en dauw opdagen om het startschot te geven van zijn koers. ,,Het is een zwaar parcours. Net als dat van de vijfde etappe van de komende Tour. Het wordt echt heel zwaar voor de renners. De finale is een beetje vergelijkbaar met Luik-Bastenaken-Luik. Ik denk dat dit parcours mij als renner wel had bevallen’’, glimlacht Bernard.

 

De vijfde etappe van de Tour 2007 start een veertigtal kilometers buiten de Morvan in het wereldberoemde wijndorp Chablis. Het is de geboortestreek van een andere bekende Bourgondische wielerheld, Raymond Riotte. In 1967 debuteerde hij in de Tour met een etappeoverwinning en droeg een dag de gele trui. Nog zevenmaal verscheen Riotte aan de start van de Tour, maar kon er geen potten meer breken. Geliefd was hij wel. De vriendelijke Bourgondiër was in de drieweekse koers door eigen land een ware ambassadeur van de Chabliswijnen. Kisten vol van dit goddelijke vocht heeft hij tijdens bergritten weggegeven aan ‘motards’ als hij weer eens kort voor de bezemwagen uitreed. In ruil voor informatie over zijn achterstand op de koplopers, zodat hij zonder teveel krachten te verliezen toch binnen de tijdslimiet kon binnenkomen. In 1972 maakte hij definitief een onuitwisbare indruk op de Tourvolgers door hen na afloop van de etappe naar Auxerre uit te nodigen voor een gezellige Chablisproeverij in zijn eigen Noyers-sur-Serein. Na zijn wielercarrière verbrak Riotte alle banden met de sport, maar donderdag 12 juli aanstaande zal hij zeker weer van de partij zijn bij de start van de Tour in Chablis.

 

De eerste veertig kilometers voeren de renners over lange, licht glooiende wegen naar Avallon, één van de acht toegangssteden van de Morvan. De kanshebbers voor de groene trui kunnen zich in deze beginfase rustig opmaken voor de eerste tussensprint van de dag in het historische stadje. Als het peloton na deze sprint even stil valt lijkt dit een perfect moment voor een vluchtpoging van mannen die een gooi willen doen naar de bolletjestrui. De etappe van Chablis naar Autun telt maar liefst acht gecategoriseerde cols, waaronder in de finale het hoogste punt van de Morvan, Le Haut Folin van de tweede categorie. In totaal zijn er maximaal 44 punten voor de bergprijs te verdienen. Kenners verwachten dan ook dat dit een dag voor strijdlustige renners wordt. Er valt bijvoorbeeld veel te verwachten uit het kamp van Gerolsteiner. Fabian Wegmann heeft zijn liefde voor de bolletjestrui nooit onder stoelen of banken gestoken en Stefan Schumacher heeft aangegeven in de eerste Tourweek zijn zinnen te zetten op de gele trui. Beide Duitsers kunnen uitstekend uit de voeten op heuvelachtig terrein, maar dat geldt zeker ook voor een handjevol Italianen en Spanjaarden en mannen als Michael Boogerd en Karsten Kroon. Onze landgenoten kunnen bovendien rekenen op veel steun van Oranjesupporters, want de Morvan staat bekend als een Nederlandse enclave. In Avallon zullen de aanvallers wellicht al voor hun kans gaan, want direct na het passeren van het middeleeuwse stadscentrum doemt de eerste venijnige beklimming op. De Côte des Grandes-Châtelaines is van de vierde categorie en stijgt ruim twee kilometer lang. Het is een ideale springplank voor vluchters, want daarna wordt het parcours tot diep in de finale nergens meer vlak. Het peloton heeft nauwelijks zicht op de koplopers, want het is voortdurend op en af en draaien en keren. Een echte uitdaging voor specialisten van de Waalse klassiekers en de Amstel Gold Race.

 

Na 50 kilometer volgt de tweede klim van de dag, de Côte de Domecy-sur-Cure (4e cat.), en niet veel later de pittige beklimming van de Côte de Champignolles-le-Bas (3e cat.) bij Bazoches. Hier volgt de Tourkaravaan een tiental kilometers het parcours van de etappe Troyes-Nevers uit 2003. Even buiten Bazoches is op het wegdek van de D958 nog een souvenir van de jubileum-Tour te ontwaren. Met wat vaag geworden grote kalkletters prijkt daar de naam van Frédéric Finot. De toen voor Jean Delatour uitkomende Fransman is afkomstig uit het Bourgondische Nevers en werd die dag voortdurend hartstochtelijk aangemoedigd. De Tourdebutant had enkele dagen eerder al verbaasd met een vlucht van ruim 180 kilometer en serieus geflirt met de gele trui. In zijn eigen omgeving waagde hij het er nog eens op. Samen met Laszlo Bodrogi, Ludovic Turpin, Jens Voigt en Nicolas Jalabert wist hij weg te springen uit het peloton om tot vreugde van zijn talloze fans langs de wegen van zijn geboortegrond meer dan 140 kilometer aan kop van de wedstrijd te koersen. Op de twee colletjes van die dag wist hij bovendien de bolletjestrui te veroveren. Petacchi won uiteindelijk de massasprint, maar Finot mocht zich in eigen huis op het podium laten huldigen als leider van het bergklassement. ,,Het is één van de betere herinneringen uit mijn wielerloopbaan tot nu toe. Het was magisch. Mijn hele familie was aanwezig met al mijn vrienden. Die etappe naar Nevers was voor mij een hoofddoel. Het publiek was geweldig die dag. Overal zag ik mijn naam. Geschreven op borden en geschilderd op het wegdek’’, vertelt de tegenwoordig bij het continentale VC de Roubaix rijdende Finot.

 De aanvaller pur sang begon zijn carrière bij zijn plaatselijke wielerclub VS Nivernais-Morvan en kent het parcours van de vijfde etappe van dit jaar als zijn broekzak. ,,De club had vooral Nevers als basis, maar ik reed vaak in de Morvan omdat mijn ouders daar een boerderij als buitenverblijf hebben. Het is er aangenaam fietsen. Er zijn veel bossen, weinig auto’s, het landschap is magnifiek en vooral heel heuvelachtig.’’ Hij waarschuwt zijn collega’s dan ook voor de gevaren van deze lastige Touretappe. ,,Het is een rit met veel verborgen moeilijkheden waar alle scenario’s mogelijk zijn. Ik voorzie een vlucht en wisseling van de gele trui, maar het kan ook zomaar uitlopen op een hevige strijd tussen verschillende groepjes renners met de favorieten op het eerste plan! Deze etappe mag je niet missen!’’, roept de 30-jarige coureur enthousiast.

 

Vanaf Lormes doet de Tour ook nog een deel van het parcours van La Jean-François Bernard. Gele pijlen met de initialen JFB wijzen het peloton hier de weg naar de niet al te lastige Côte de Coulon (4e cat.) om via enkele vlakke kilometers langs de rivier de Yonne de smalle weg omhoog van de Côte de Saint-Maurice (3e cat.) te nemen. Een stukje onvervalste Morvan met bossen, weiden en dromerige gehuchten. Daarna is het de beurt aan ‘hoofdstad’ Château-Chinon, waar ooit jarenlang de latere Franse president François Mitterrand de scepter als burgemeester zwaaide. De klim naar dit op 509 meter hoogte gelegen stadje is dezelfde als in de finale van de cyclosportieve La Robert Alban en eindigt in het knusse centrum. Met nog 65 kilometer voor de boeg kunnen de renners zich in de afdaling naar Arleuf gaan voorbereiden op het hoofdgerecht van deze rit. De 900 meter hoge Haut Folin vormt tevens het begin van de echte finale van deze etappe. Of de kolos van de dag een scherprechter wordt is nog maar de vraag. Bernard Hinault denkt van wel. Tijdens de presentatie van de etappe in Autun voorspelde hij een belangrijke rol voor de Haut Folin. ,,Voor wie wil winnen in Autun is het van het grootse belang om goed gepositioneerd te zijn bij het passeren van de top van deze col. Een renner die op dat moment niet bij de eerste dertig zit zal heel wat moeite krijgen om terug aan kop te komen’’, aldus de vijfvoudige Tourwinnaar.

 

De moeilijkheidsgraad van de ruim zes kilometer lange klim is niet al te hoog. ,,Je kunt er lekker doortrappen’’, meent Jean-François Bernard, die deze berg regelmatig in zijn trainingen opnam. ,,Het is er ook aangenaam door de vele bomen. Het heeft wat weg van de Ardennen.’’ ‘Fred’ Finot kent de berg eveneens goed, maar is het niet helemaal met zijn streekgenoot eens. ,,Het is een heel smalle bosweg, die min of meer wat onregelmatig omhoog loopt en dus veranderingen van je ritme vergt.’’ Na de top volgt een afdaling richting het plateau van de Mont-Beuvray, waar ooit de Keltische hoofdstad Bibracte zich bevond. Hier voerde de heldhaftige Galliër Vercingetorix het verzet tegen de Romeinse overheerser aan. Zijn strijd vormde eeuwen later de inspiratie voor de stripavonturen van Asterix en Obelix. Onoverwinnelijk was Vercingetorix overigens niet. Hij liet zich uiteindelijk door Julius Ceasar in de pan hakken en werd uiteindelijk in Rome terecht gesteld. De legendarische l’Equipe-columnist Antoine Blondin zette de leider van de oerbewoners van Frankrijk wat dat betreft een stuk reëler neer dan striptekenaar Albert Uderzo. Hij zag in de Franse wielerheld Raymond Poulidor de reïncarnatie van Vercingetorix. In de Tour eeuwig strijdend voor volk en vaderland, maar nooit triomferend in Parijs.

 

Voor de eventuele koplopers op het plateau Mont-Beuvray zal het spannend worden of zij in de huid van de onoverwinnelijke Asterix kunnen kruipen of eenzelfde lot moeten ondergaan als Frankrijks oudste held Vercingetorix. De heuvels verdwijnen en maken vanaf Saint-Leger-sous-Beuvray plaats voor een vlak parcours van zo’n 25 kilometer. Volgens Jean-François Bernard is het hier zeker nog mogelijk dat het hele pak samen komt. ,,Ik denk dat er wel een man of vijftig kans maakt op de zege in Autun, waaronder ook een aantal sprinters.’’ De vlak voor Autun gelegen beklimming van de Côte de la Croix de la Libération hoeft in zijn ogen geen belemmering te zijn voor sommige sprinters. ,,Deze is niet super zwaar. Bovendien moet er na de afdaling nog vier kilometer worden afgelegd in Autun.’’ Frédéric Finot houdt het op een finale waarin de kopstukken van de Tour elkaar gaan bestoken. Over de etappewinnaar heeft hij dan ook wel een idee. ,,Waarom Vinokourov niet?’’

 

Dopingtour desastreus voor

criterium Château-Chinon

 

Château-Chinon was een krappe vijftig jaar een bekende wielerstad. Sinds 1955 werd daar op de eerste maandag van augustus het profcriterium Prix de Château-Chinon verreden. De koers op de heuveltop van de officieuze hoofdstad van de Morvan was een van de belangrijkste Franse kermiskoersen na de Tour de France. De organisatie slaagde er ieder jaar weer in de meest aansprekende Tourhelden naar de Bourgogne te halen.

De erelijst is dan ook indrukwekkend. De eerste overwinning was voor de Spanjaard Miguel Poblet, die dat jaar twee Touretappes op zijn naam had geschreven. In de jaren daarna wist vijfvoudig Tourwinnaar Jacques Anquetil driemaal te zegevieren in de Morvan. In totaal telt de erelijst van Château-Chinon negen Tourwinnaars, want ook Jan Janssen, Eddy Merckx (2x), Bernard Thevenet, Joop Zoetemelk, Bernard Hinault (2x), Laurent Fignon, Pedro Delgado en Stephen Roche kregen ooit de bloemen in de stad waar Mitterrand zijn museum met presidentiële geschenken heeft ingericht. Maar ook Tourhelden als André Darrigade, Jean Stablinski, Cyrille Guimard, Raymond Poulidor, Phil Anderson, Jean-François Bernard, Laurent Jalabert en Richard Virenque staken hier hun armen zegevierend in de zuivere Morvan-lucht.

In 1998 zorgde de Festina-affaire en de dopingklopjacht in de Tour ervoor dat het criterium dat jaar van de kalender werd geschrapt. Het werd voor de organisatie vervolgens steeds moeilijker om sponsors te vinden voor het evenement. En zo werden Jacky Durand (1999) en Christophe Capelle (2000) uiteindelijk de laatste winnaars van deze vooraanstaande kermiskoers.

 

 Uit Wieler Magazine juli 2007

Naar bovenzijde pagina